Ontwerp

Van jongs af aan weet ik wat een buitengewoon plezier en voldoening een tuin kan geven. Dat zit in de kleuren, vormen en beweging van beplanting, beleving van seizoenen, dieren die erop afkomen en fijne plekken om te zitten. Als ervaren tuinontwerper zeg ik daarbij:

een doordachte vormgeving maakt de losse onderdelen van de tuin tot een geheel

Of het nu om vloeiende of strakke lijnen gaat, ze leggen de basis voor een spannende en heldere indeling en fijne ruimtebeleving, ook vanuit huis. Ik geniet er enorm van om de ontwerpen die ik maak uit te voeren en steeds weer te ervaren dat het ontwerp in de praktijk een kloppende ruimte oplevert.

Het ontwerp is meer dan alleen een creatieve nieuwe plattegrond voor de tuin. In het ontwerp denk ik bijvoorbeeld ook na hoe het bestaande beter benut en kringlopen gesloten kunnen worden. Denk aan de reeds aanwezige beplanting, bestratingsmaterialen, hemelwater, een mooi uitzicht of aanwezige hoogteverschillen. Ik ontwerp zodanig dat de tuin op passende wijze voor u aangelegd en onderhouden kan worden. In een beplantingsplan verwerk ik uw wensen voor planten, bomen en struiken op een manier dat deze goed passen bij de lokale groeiomstandigheden en grondsoort en bijdragen aan biodiversiteit.

Hieronder een aantal voorbeelden van ontwerpen die ik gemaakt heb met het resultaat er bij of de analyse en schetsontwerpen die eraan vooraf gingen.

Ontwerp Speelse Groene Postzegeltuin (zie meer foto’s van dit project)


Ontwerp Kindvriendelijke Groene Stadstuin (zie meer foto’s van dit project)



Ontwerp Waterdoorlatende Groene Stadstuin
Om in de zon en schaduw te kunnen zitten, de droogmolen neer te zetten, de schuur en kraan te bereiken en de hangstoel op te kunnen hangen aan de bestaande pergola, is er vrij veel verharding nodig. Om deze tuin van 25 m2 toch groen te maken is er voor zo veel mogelijk open bestrating gekozen waar beloopbare planten (tredplanten) tussen kunnen groeien. Het vierkant van steenschotten (restproduct van steenfabrieken) geeft dynamiek en ruimtebeleving aan de tuin en kleurt mooi met het andere hout van het huis en de schutting. De rand van Schellevis opsluitingen benadrukt de mooie uitbouw en laat zo huis en tuin in elkaar overlopen. De grond is nu bedekt met schelpen en mulch. Goed voor de waterinfiltratie en de bodem. Bij de aanleg zijn er uiteindelijk 6 steenschotten gebruikt.

Bij dit ontwerp ook de tekeningen van de analyse en compositie-studie en de schetsontwerpen die vooraf gingen aan het definitieve ontwerp


Reactie van de klant:
“Michaël maakte voor ons een verrassend ontwerp, waardoor we onze kleine stadstuin (25m2) op het westen optimaal kunnen gebruiken. Groen, maar toch ook plek om te zitten, waterdoorlatend, schaduw en zon. De samenwerking, zorgvuldige planning en begroting en het contact waren heel prettig.”