Historische Stadstuin

Deze oude stadstuin in de binnenstad van Utrecht is een van de kleinste tuinen die ik heb aangelegd, maar bevat de meeste elementen van mijn oude studie Tuin- & Landschapsarchitectuur. Er is onder andere een trompe l’oeil (een gezichtsbegoocheling) in het ontwerp verwerkt. De absolute smaakmaker van de tuin is een zeer oude blauweregen. Wat betreft het hovenierswerk bevat de tuin veel mooie en deels ook complexe details. De juiste uitvoering van de details laat de tuinarchitectuur tot haar recht komen.


Tuinontwerp en beginsituatie
Het behoud en benadrukken van de aanwezige blauweregen en het verbinden van binnen en buiten stonden centraal in de vraag van de klant. Daarnaast voldoende ruimte om te kunnen zitten, een transparante schutting, een groene tuin en hergebruik van bestaande materialen. Het bestaande hoogteverschil moet behouden blijven voor de wortels van de blauweregen, maar biedt ook een mooie aanleiding om een zitrand te maken. Met deze zitrand is er zonder veel tuinmeubilair toch voldoende mogelijkheid om te zitten. Om de tuin groter te laten lijken zijn in het ontwerp de volgende elementen verwerkt: Langs het terras bij de woning is de zitrand schuin gelegd waardoor de ruimte naar achter toe wijder wordt. Daarnaast heeft de zitrand door de toepassing van U-elementen een uitsparing naar het terras toe. Met deze ingrepen lijkt het terras groter en is de ruimte dynamischer. Door een heldere lijn van betonnen stapstenen in de klinkerverharding naar de trap toe, wordt je blik richting de trap en de blauweregen getrokken. Hierdoor ontstaat dieptewerking in de tuin. Daarbij kijk je ook uit op de trompe l’oeil. De gezichtsbegoocheling. De mooie deuren van een oude schuur zijn zo tegen de aanwezige tuinmuur geplaatst dat het lijkt alsof je via deze deuren naar een volgende ruimte in de tuin kan. Spiegels achter de raampjes van de deuren versterken deze illusie. De nieuwe schutting heeft een open / palissade structuur waardoor er meer licht en lucht is.


Tuinaanleg en oplevering
De gevraagde transparante schutting is vormgegeven als een palissade of lamellen scherm van eikenhout. Het hout voegt zachtheid en warmte toe aan deze door stenen muren en glazen façade omgeven tuin. De tussenruimte tussen de lamellen is bij het huis kleiner dan achterin de tuin. Hierdoor wordt inkijk in de woning voorkomen, terwijl het in de tuin een open structuur houdt. De schuine zitrand is ook een keermuur die aansluit op de trap naar het hogere terras achterin de tuin. De aansluiting tussen de schuine lijn van de keermuur en de rechte positie van de trap is met zorg uitgewerkt. Deze lijnen sluiten precies op elkaar aan. Om de grond achter de keermuur vast te houden langs het lage deel van de trap is hier een dunne aluminium plaat geplaatst. Zo sluiten de keerwand en de trap naadloos op elkaar aan. De lange en zware takken van de blauweregen liepen voorheen over een schuur. Er is van dikke kastanje balken een nieuwe ondersteuning getimmerd. Deze draagt ook bij aan de dieptewerking en maakt van het kleine terras achter een geheel eigen ruimte.


Een half jaar na de aanleg
De tuin is al lekker groen geworden, maar de bloei moet nog op gang komen. Er is onder andere gewerkt met beplanting die tegen (diepe) schaduw kan, winter groen is en deels ook inheems en eetbaar is.


Reactie van de klant
“Met hulp van Michaël is onze kleine stadstuin een verlengstuk van onze woonkamer geworden. We genieten van elk seizoen.”