Circulaire Pluktuin

Een sfeervolle, weelderige tuin met een samenhangende vormgeving waarin ook ruimte is voor waterinfiltratie, oogst, drie terrassen en vele duurzame toepassingen. Deze tuin laat zien dat het kan!

Tuinontwerp
De vraag naar een weelderige tuin met veel oogstbare gewassen en waterinfiltratie is vertaald in een grote gebogen wadi die zowel in de voor- als achtertuin opduikt met daaromheen veel fruitbomen en -struiken. Deze elementen vormen een passende verwijzing naar het omringende rivierenlandschap. De gebogen lijnen, wadi en de toepassing van rondhout in zowel voor- als achtertuin maken een samenhangend geheel van de tuin. Met de moestuin, hangmatten, composthoop, zitjes en slackline is het ook een echte gebruikstuin geworden.

Tuinaanleg en oplevering
De brug, pergola’s en palissaden zijn van duurzaam hout. De stapelmuur en mozaïek-slingerpaden zijn gemaakt van hergebruikte betontegels uit de wijk.

Een jaar na de aanleg
Water van het dak wordt opgevangen in drie regentonnen en infiltreert in de wadi’s. De oprit van zogenaamde aqua-bricks en de gemozaiekte paden van hergebruikte betonstenen zijn lekker groen door de toepassing van kruiden en tredplanten. Samen met de beplanting in de stapelmuur en vele klimplanten op de pergola’s en tegen het huis maakt dit de tuin extra groen.

Reactie van de klant:
“Michaël heeft heel goed geluisterd naar onze wensen, zorgvuldig gekeken naar de geschiedenis en grondsoort en dit alles verwerkt in een ontwerp met als leidraad de vorm van de kromme Rijn door onze tuin. Nu hebben we een geniet-tuin met twee wadi’s, paden met tredplantjes, heel veel fruitbomen en -struiken, ruimte voor twee hangmatten, een terras dat precies groot genoeg is om met 10 mensen buiten te eten, twee composthopen, een helemaal begroeide oprit, twee pergola’s en een mooie moestuin. Vogels en insecten weten onze tuin ook al goed te vinden.”